S’avarca

El simbol menorquí més internacional

Amb motiu de l’exposició sobre l’avarca menorquina a la Sala de Cultura Sant Diego d’Alaior que estarà oberta fins el 13 de març de 2016 a la revista UTIL de març de 2016 s’ha publicat el següent article firmat per Miquel À. Marqués Sintes del Centre d’Estudis Locals d’Alaior.

I el transcribim tal cual es publica encara que hi hagi un molt important error per a nosaltres. No ens anomena a nosaltres com a fabricants menorquins de les avarques. No hi ha que donar-li més importància, ja que ens consta que s’ha oblidat d’alguns més : S’avam o Ca’n Doblas  per exemple.

«El cavall de raça menorquina, la finestra de guillotina, el formatge de Maó, les barreres d’ullastre, la sargantana i el gin són alguns dels simbols menorquins més reoroduits a guies turístiques, objectes de record i productes per a vendre. Però sens dubte l’avarca menorquina és el més internacional de tots els nostres productes, dels nostres simbols, juntament amb la cadira menorquina o coca rossa. I ho és perquè durant els darrers anys molts personatges públics, però també la gent del carrer compra i du les avarques com un calçat normal.

Les empreses menorquines, algunes d’elles antigues fàbriques de calçat, avui fabriques gairebé exclusivament aquest tipus de claçat sota el segell de «Producte de Menorca», aval que la seva producció és feta a l’illa i manté la tradició de l’avarca menorquina.

Per açò els volem animar a visitar a la Sala de Cultura Sant Diego d’Alaior l’exposició «L’avarca de Menorca» juntament amb fotogràfies artístiques de Tiago Reurer i Carles Mascaró.

L’exposició ens rep amb el poema «Oda a unes avarques» de Ponç Pons i un video que monstra el procés d’elaboració dfe l’avarca, del qual n’és protagonista Carmelo Servera, l’últim avarquer artesà de l’illa.

Coneixeran les empreses productores s’avarques actuals, eines de l’ofici i unas explicació sobre l’historia i evolució de l’avarca, des de l’inici artesanal fins a l’actual producció industrial.

 L’avarca és un calçat de pagès que podria haver arribat a Menorca al segle XIII amb els conqueridors catalans. Durant anys, els pagesos es feien les seves avarques emprant la pell de la part de les anques de la bístia. Amb l’arribada de la roda de goma, s’aprofità la part de la roda que fregava l’asfalt per fer la sola i les tires de les bandes, més prima. I arribam a l’any 1955, punt d’infelxió entre l’avarca de pagès i l’actual. L’origen del canvi el tobam al taller de la familia Servera as Mercadal, quan reben una comanda dels senyors de Pregonda, que tenien convidats al seu xalet i empraven les avarques per anar a la platja. Si les avarques antigues eren uns sabatots que les senyores no podien dur, els Servera s’inventen un calçat més senyorial.

De llavors ençà, la família Servera ( l’avi Carmelo, el fill Gabriel i el nét Carmelo) feren les delicies dels clients, oferint avarques fetes a mida durant més de mig segle, especialment per als turistes, perquè durant molt temps les avarques foren sinònim de probresa per als menorquins. Aquesta història acabà el 2005, quan Carmelo Servera Pasqual tanca el taller.

Entremig es viuen dos intents de patentar-les des de fora de l’illa. A l’any 1965 ho intenten des de Mallorca i el 1999 ho proven des de Saagossa. Els fabricants locals reaccionen i a través de PIME-Menorca amb Pau Seguí Pons al seu davant hi lluiten per fer-hi font.

El que era un producte turísitic, amb el temps ha consolidat i reforçat el sector del calçat de Menorca, ja que diverses fàbiques menorrquines, fabriquen exclusivament avarques i les venen per tot el món.

L’avarca guanya importància econòmica i cultural. L’any 2000 el Consell Insular impulsa la campanya «Avarca producte de Menorca» i modifica les normes que regulen el producte menorquí. I, a l’any 2010, el mateix Consell Insular, amb el suport de l’Associació de Fabricants de Calçat de Menorca, aprova el reglament de la marca de garantia Avarca de Menorca per cedir-ne l’ús comercial a les empreses que ho sol·licitin.

Avui existeixen set empreses que fabriquen avarques( Guelmi, Pons, Castell, Ria, Mibo Cosits, Monica Menorca i Benestar Menorca), i brinden als seus clients, menorquins i visitants, una sabata còmoda, practica i senzilla.

Açò i molt més és el que descobiran si visiten aquesta exposició sobre l’Avarca menorquina a la Sala de cultura Sant Diego».

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Scroll al inicio